HÍREK
100 000 Ft Adóleírás

Adókedvezmény bútorokra

Az mindig jó érzés, ha valamit le lehet írni az adóalapból és különösen jó, ha azt magából az adóból írhatja le a jogkövető állampolgár. Az idei jogszabályváltozások közül az SZJA törvény változásában egy a bútorvásárláshoz is kapcsolódó adókedvezményre bukkanhat a figyelmes szemlélő. Eszerint az adó idén csökkenthető a háztartással kapcsolatos szolgáltatások igénybevételekor számlán kifizetett összegekkel persze némi korlátok között.

Adókedvezményt az vehet igénybe, akinek az évi jövedelme nem halad meg egy bizonyos mértéket.
Az adókedvezmény 3 millió 400 forintos jövedelmig max. 100 000 forint lehet, efelett pedig 3 900 000 Ft-ig folyamatosan csökken az adókedvezmény mértéke, 3 900 000 Ft felett pedig megszűnik. A jó, hogy magányszemélyre értelmezi a jogszabály ezt a kedvezményt, így a család két keresője esetén akár 200 000 Ft is leírható az adóból. 12 havi rendszeres jövedelmet feltűntetve tehát max. 325 000 Ft bruttó összeget szabad max. keresni fejenként a családban, ami viszonylag normális jövedelemhatárnak tűnik ebben az összefüggésben.
Milyen háztartással kapcsolatos szolgáltatások igénybevételekor vehető igénye pontosan ez a kedvezmény?
A jogszabály szövege alapján:
37§4 (1) A 35.§ (3) bekezdésének a) pontja alapján figyelembe vehető háztartással kapcsolatos szolgáltatások a következők:
-lakásfelújítással, -korszerűsítéssel kapcsolatos szolgáltatás,
-a lakás, a lakóház tüzelőberendezésének, fűtésrendszerének, égéstermék elvezető rendszerének, hideg- és meleg- valamint szennyvízrendszerének karbantartása, javítása.
A bútorvásárlás esetén az első pont a lakásfelújítással, korszerűsítéssel kapcsolatos szolgáltatás az érdekes.
A szolgáltatás szó ugyan egy kicsit zavaró a jogszabályban, de legföljebb jó magyar szokás szerint a bevált kiskapuk segítségünkre sietnek.
Ha veszünk egy bútort, a számlát valamilyen felújításhoz, korszerűsítéshez kapcsolódó szolgáltatásról kell egészben vagy részben kérni. Például egy konyhabútor vásárlása esetén külön kell számlát kérni a tervezésről, a lakberendezésről, mint szolgáltatást és külön a termék áráról, így leírhatjuk azt adónkból.