HÍREK
1%-al nőhetnek a bútorárak

Giccsadóztatott bútorok

 A Költségvetési Bizottság április elején átengedte a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény módosításának tervezetét. E jogszabály-változtatás révén az állam folyton lyukas zsebébe további 2–2,5 milliárd forint kerülhetne bele, ami bizton jó volna valakinek valamire, a nyilatkozatok szerint közkönyvtárak és kulturális fesztiválok támogatására költenék.

De kinek a bőrét húznák? Ez a politikai köznyelvben „giccsadóként” aposztrofált jogszabály többek között a bútorok bizonyos csoportjára is bevezetné a kulturális járulékot!!??

Pontosítva a gondolatmenetet, a giccsadót – mértéke a számlaérték 0,8%-a – az ülőbútorokra, az ággyá alakítható ülőbútorokra és ezek részeire (VTSZ 9401), illetve a VTSZ 9403 besorolású más bútorokra és ezek részeire kellene fizetni a gyártóknak és az importőröknek.

Az újabb sáphoz filozófiátispróbálttalálnia jogalkotó, meglátása szerint ezek a termékek számottevő kulturális tartalommal bírnak, illetve ezekben a termékekben az átlagosnál jelentősebb formatervezés, design testesül meg. De könyörgöm, miben nincs design? Egy autó, egy porszívó, egy csaptelep, egy mobil, egy frissen felvarrt szilikonnal formatervezett mell is csöpög a designtól, anélkül el sem lehet adni.

Ha ezt a jogszabályt megszavazzák, a bútorosok egy részének további adót kell fizetniük,mégpedig a forgalom alapján a bürokrácia költségeivel együtt cca. +1%-ot. Mivel az importőröknek is kell, így a belföldi versenyképesség ugyan nem változik, de a bútoripar adóterhelése tovább nő. A fentiekből következően a bútorok ára is változni fog, hisz mind a gyártók, mind a kereskedők vélhetően áthárítják ezt a terhet a fogyasztóra.

A bútoros és faiparos szakma más szakmákkal együtt tiltakozik ez ellen a diszkriminatív jogszabály ellen. A Gazdasági Minisztérium a bútorgyártóktól értesült erről a változásról miközben a törvény előterjesztésében ez állt: „A törvényjavaslatok a tárgyuk szerint érintett szervekkel egyeztetésre kerültek.”

Valaki itt megint füllentett.