HÍREK
Kortárs japán design

WA: a mindennapok harmóniája

WA:  a mindennapok harmóniája címmel kortárs japán design kiállítás nyílt az Iparművészeti Múzeumban április 9-én . A kiállítás a japán-magyar kulturális kapcsolatok felvételének 140., a kapcsolat újrafelvételének 50. évfordulójára érkezett hazánkba. Célja nem elsősorban a japán design sikerének felmutatása, inkább a japán kultúra bemutatása a designon keresztül, ezáltal a kultúra megismertetése, népszerűsítése.

2009.04.08.japandes_iparm_targyak_020.JPGA  “wa” jelentése a japán képírásban nagyjából a mi  “harmónia” fogalmunknak felel meg, de ez a jel jelenti egyúttal Japánt is.
A 21. században megváltozott a japán design arculata. Noha továbbra is jelen vannak az innovatív tervezők és a merész, új projektek, átalakulóban van a design. A jelenlegi helyzetre nem pusztán a technológiai haladás a jellemző, hanem a modern és hagyományos technikák ötvözésének előtérbe helyezése is. Korunk japán emberének életét kiemelkedő színvonalú design gazdagítja. Természetesen a formatervezés rendkívül fontos szerepet játszik az energiaiparban és a gazdaságban, de feladata nem merül ki ennyiben. Kulturális jelentősége ennél jóval nagyobb, hiszen tükrözi a kortárs japán társadalom dinamizmusát, napjainak általános életkörülményeit és kultúráját.
Mi is rejlik a japán formatervezés világának dinamizmusa mögött?
A modern irányzatok ötvözik a hagyományos kézművességet a legújabb technológiákkal, segítve az ipari termelés és a kézi munka – a nagyvárosi központokban zajló design-tevékenység és a vidéki régiók kézműves munkája –, illetve a japán és a nyugati termékek előállítása közötti kölcsönhatás létrejöttét. A technológiai innováció mindig környezettudatos szemlélettel párosul, az újrahasznosításra való törekvés elengedhetetlen szempont a gyártási folyamatok során. A kiállítás hat fogalom és tizenkét funkció szerint csoportosítja a tárgyakat. Ezek közül egyetlen csoport a bútor, de több ponton is felbukkan a famunka, valamint a híres japán lakkmunka is.
A kiállítás május 31-éig tart nyitva.