HÍREK
Az intarziás

Törőcsik Jolán - Az intarziás

Negyven, intarziakészítéssel eltöltött év tapasztalatát, szépségét, tudását és természetesen az alkotásait osztja meg az olvasókkal Törőcsik Jolán életútját és munkásságát bemutató könyve, „az intarziás”.

„Nagyon nehéz szavakba foglalni egy manuális munkát, mégis eleget téve a felkérésnek, megpróbálom a tapasztalatimat átadni. Részemről a titoktartás elmarad, bár feszenghetnék én is az általam kikísérletezett technika megközelíthetetlen bűvkörében. De ez csak egy technika, fel nem foghatom, hogy miért kell ezt titkolni. Szeretném az eddig megtapasztalt szakmai tudásom legletisztultabb változatát átadni, hogy akik Tőlem szeretnének tanulni ne kerüljenek olyan évekig tartó csapdákba, ahonnan én már visszajöttem.”

Nagyon kevés művész árulja el a technikáját, az alkotói munka titkát, így tetszelegve a felsőbbrendűség érzésében. „Joli néni” ezzel szemben ügyelve a legapróbb részletekre is, megosztja az olvasóval az intarziakészítés folyamatát. A kezdetekhez nem kell más, mint egy asztal, meg egy szék, egy keményebb gumilap, egy kés, és egy kis ragasztószalag. Viszont ha mindez ilyen egyszerű volna, nem Törőcsik Jolán lenne hazánk egyetlen intarziaművésze. almas.jpg

Ha egy laikus ember igazi művésszel vagy művészettel találkozik az első kérdése, még ha csak magában is teszi fel a kérdést, az a hogyan. Nézi az alkotásokat, és csak az motoszkál a fejében, hogyan tud találkozni valakiben a türelem, a tehetség, az alkotóerő, a fantázia és a kitartás ilyen szerencsésen? Erre a bizonyos hogyanra pedig nagyon nehéz válaszolni, mert egy dolog a képesség és a tehetség, és ahogy Törőcsik Jolán is írja a képesség tanulható és fejleszthető, de a látásmódot az átélt történések formálják, művészet pedig csak abból az élményből születhet, ami a lelkünkön át halad.

felhos.jpgBár az intarzia nem ad arra módot, hogy emberi vonásokat részletesen bemutasson, mint egy festmény, mégis a gondosan összeválogatott furnérok rajzolatát és színvilágát felhasználva az érzelmek minden arcon, mozdulaton felfedezhetőek.
A képekkel gazdagon illusztrált könyvben nemcsak egy különleges művész életét ismerheti meg az olvasó, hanem műveit, és az alkotói munka minden örömét-bánatát. A könyv tökéletes ajándék minden „fás lelkű”, és „civil” művészet iránt rajongónak is.