HÍREK
Országos Asztalos és Faipari Szövetség pályázata

Év asztalosa

Az Országos Asztalos és Faipari Szövetség, a Magyar Asztalos és Faipar folyóirat és a butorbolt.hu honlap támogatásával idén 12. alkalommal hirdették meg az „Év asztalosa” pályázatot. A kategóriák a korábbiakhoz hasonlóan: „korhű kópia, másolat” és „korszerű formatervezett bútor”. Ugyanezen a standon kaptak helyet a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola diákjainak legjobb vizsgamunkái.

evasztalosa.jpg

 

 

Ebben az évben összesen hat pályamű jutott túl az I. fordulón, ezek a munkák kaptak kiállítási lehetőséget a BNV-Tér-Forma-Design kiállításon. A munkák zsűrizésére illetve az eredményhirdetésére a kiállítás harmadik napján került sor. A szakmai zsűrinél bevált hagyomány, hogy a díjak kiosztásánál nem ragaszkodnak a szokásos rangsoroláshoz, inkább az egyes helyezésekhez elvárt teljesítmények a mérvadóak, ezért fordulhat elő, hogy valamelyik helyezést nem adják ki.

 

 

evasztalosa4.jpgIdén „korszerű formatervezett bútor” kategóriában első helyezést nem osztottak ki, II. helyezést Macsali Zsolt Marrakesh konyhai munkapadja nyerte. A bútor a modulrendszerben való gondolkodás jegyében készült. A két cseresznyefából készült lábelem közé különféle elemeket lehet elhelyezni: munkapult fiókkal vagy anélkül, mosogató, csepegtetőelem, főzőlaptartó (háromféle szélességben 30-60-90 cm), így lehetővé válik a fantázia vagy egyéb szempontok alapján a különféle dominóelemek (gázfőzőlap, láva- köves grill, indukciós főzőlap, stb.) beépítése. Innentől a megrendelő igénye szab csak határt, a kivitelezés minden esetben mesteri és könnyen kezelhető. A beépített mosogató esetén a szerelvények eltakarására készült fadoboz egyben egy kihúzható elejű hulladéktároló elemként is funkcionál. A moduláris elemek Corian-ból készültek, amely anyagnak higiénikus tulajdonságai az ideális konyhai munkapultot testesítik meg.

 

evasztalosa1.jpgBékési Imre neve ismerősen cseng, „korhű kópia, másolat kategóriában” többször nyert, és idén tovább erősítette pozícióját az I. helyezéssel. Ezúttal egy 1810- ben,, biedermeier stílusban gyártott írószekrény másolatát készítette el. A bútor belsejében többfiókos írórész található, amely gyökérborítással van ellátva, felső részén kihúzható levél és borítéktartóval, míg a belső részek rejtekfióknak adnak helyet. A szekrény korpuszszerkezete fenyőfából készült, erre került a szilva borítás kívül, a belső részek díszítéséhez kőris gyökeret és rózsafát használt a készítő. 

  

evasztalosa5.jpg

 

Korhű kópia, másolat kategóriában II. helyezést Tavas Péter Thomas Chippendale No. XV. mintalapján szereplő széke nyerte. A szék szerkezetéből adódóan elkészítése számos nehézséget, bonyolultságot rejt. Különösen igaz ez a támlát a lábakkal összekötő szalagos fonatra. Ezért elsőként egy minta készült barkócából és hársfából. Ezt követően készült el a végleges diófa szék. A végeredmény hűen megeleveníti a mintalapon szereplő széket, gondos, precíz, jól kivitelezett munka. 

 

 

A BNV Tér-Forma-Design kiállításon bemutatott
„Év asztalosa” pályaművek:

Korhű kópia, másolat kategória
Békési Imre: Biedermeier líra szekreter
Tavas Péter: Thomas Chippendale No. XV. mintalapján szereplő
szalagos hátú szék
Korszerű formatervezett bútor kategória
Macsali Zsolt: Marrakesh konyhai munkapad
Tavas Péter: Tölgy levél szék
Békési Imre: Modern női íróasztal
Tóth Norbert: ”Janus„ komód –íróasztal- számítógépasztal
egyben